Un viitor mai sigur pentru doua temple antice

Malta

Doua temple megalitice malteze, Hagar Qim si Mnajdra, se afla acum la adapost sub un acoperis elegant din otel si material textile, construit cu scopul de a le proteja de degradarea si eroziunea cauzata de vant si precipitatii si a-i feri pe vizitatori de intemperii in zilele ploioase. Finantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, proiectul a vizat si construirea unui centru de informare pentru vizitatori, care a adresat necesitatea unei mai bune interpretari a informatiilor disponibile turistilor, astfel incat situl sa devina mai semnificativ si accesibil pentru toate categoriile de turisti.

Localizate pe coasta sudica a Maltei, cele doua temple se numara printre cele sase monumente malteze aflate in patrimonial cultural al omenirii UNESCO. Aflate la 500 m distanta, cele doua temple au fost construite cu 3600-3200 de ani i.e.n. De la descoperirea lor in 1839, sub o masa de calcar, templele - care reprezinta cele mai vechi cladiri din lume de o asemenea complexitate arhitecturala - au atras mii de vizitatori uimiti de peretii de piatra sculptati cu indemanare in piatra calcaroasa.

In ultimele doua secole, templele Hagar Qim si Mnajdra au suferit o deteriorare semnificativa datorata expunerii la precipitatii, fluctuatiilor de temperatura, umiditatii, radiatiei solare si poluarii. Aceasta a fost concluzia Comitetului Stiintific Maltez, infiintat in 2000. In consecinta, s-a propus ca templele sa fie protejate prin construirea unor adaposturi temporare, o idee agreata de Comitetul pentru Patrimoniu al UNESCO.

A fost acordata o atentie deosebita proiectarii adapostului, luand in considerare experienta altor tari cu conditii geografice si climatice similare. In cele din urma, expertii maltezi au optat pentru niste corturi imense, din otel si material textil, avand o inaltime de aproximativ 11.5 m.

Ridicarea adaposturilor a inceput in 2008, finantarea din fonduri structurale acoperind doua treimi din costurile totale ale proiectului. Corturile sunt proiectate pentru o durata de functionare de 25-30 de ani. Intre timp, lucrarile continua la consolidarea templului, dar si la cercetarea unor alternative pe termen lung la aceste acoperisuri temporare.

Noile adaposturi sunt considerate o masura vitala pentru conservarea siturilor si prevenirea deteriorarii lor. Chiar si vizitatorii sunt beneficiari ai proiectului, ei putand acum sa se plimbe in voie in jurul templelor, fara a se expune precipitatiilor. Viitorul templelor Hagar Qim si Mnajdra pare unul sigur, ceea ce este o veste buna - atat pentru autoritatile malteze, cat si pentru turisti.

Contributia UE: 3 220 000 euro

Contact :

         Thomas Joseph Dimech
         Business Development Manager
         MT-VLT1175, Valletta
         Malta
         Tel.: +356 22954000
         E-Mail: thomas.a.dimech@gov.mt
         Web: http://www.eu4u.gov.mt/hagar_qim.asp

 


PARTENERI: