Servicii electronice de sanatate in tarile nordice

Finlanda

Modernizarea serviciilor de ingrijire a sanatatii a devenit o prioritate in statele nordice ale Uniunii Europene, spre beneficiul populatiei varstnice si al tinerelor familii. Dezvoltarea tehnologica, inovatiile si cercetarea joaca deja un rol important in serviciile de e-sanatate si telemedicina furnizate persoanelor care traiesc in zone izolate. In regiuni din Suedia, utilizarea terapiei prin telefon a crescut semnificativ. In Norvegia, tele-dializa (dializa realizata de catre un asistent medical, supervizat prin telefon sau on-line de un medic nefrolog) a devenit un serviciu de rutina. Proiectul pentru Servicii de Sanatate Competitive (2008-2010) are ca si scop lansarea si testarea unor noi servicii de e-sanatate in Finlanda, Irlanda, Norvegia, Suedia si Marea Britanie.

“Rezidentii comunitatilor izolate din Finlanda, Suedia, Norvegia si Scotia vor beneficia de acces imbunatatit la servicii de e-sanatate, precum tele-dializa, terapia prin telefon sau serviciul mobil de monitorizare a sanatatii”, declara Minna Mäkiniemi, coordonator de proiect la spitalul din Ostrobothnia, Finlanda.

Furnizorii de servicii de sanatate din aceste regiuni obisnuiau sa cheltuiasca sume mari de bani si un timp considerabil pentru tratarea locuitorilor din zonele izolate si cu o densitate redusa a populatiei. Telemedicina si serviciile de e-sanatate ofera acum alternative eficiente si eficace din punct de vedere al costurilor, concentrandu-se asupra serviciilor de ingrijire de baza si tratarea bolilor cronice. Prima etapa a proiectului a fost deja finalizata – cele mai bune practici si solutii inovatoare de e-sanatate au fost identificate in cele cinci tari participante in proiect, realizandu-se totodata o analiza a nevoilor si a decalajelor.

Patru state (Finlanda, Suedia, Marea Britanie si Norvegia) se afla in etapa de examinare a regiunilor potentiale in care va fi implementat proiectul, pentru a verifica daca acestea sunt pregatite sa ofere serviciile de e-sanatate care au fost deja implementate in Irlanda. Aceasta a doua etapa a proiectului implica cooperarea reprezentantilor sectorului public, universitatilor si mediului de afaceri. Proiectul ia in considerare diferentele regionale si nevoile fiecarei comunitati, dezvoltand metodologii adaptate fiecarei regiuni in parte.

Inovatiile care au fost luate in considerare pentru un posibil transfer includ terapia prin telefon din Suedia, tele-dializa din Norvegia, servicii mobile de monitorizare a sanatatii pentru bolnavii de diabet din Finlanda si EKG-ul online din Marea Britanie. Dintre acestea, doua inovatii notabile sunt terapia prin telefon si tele-dializa, care si-au demonstrat deja beneficiile pentru pacientii care locuiesc in areale izolate din Suedia si Norvegia. Sistemele de video-conferinta ofera o legatura vitala in acest proces, stabilind o conexiune intre bolnavii de dislexie sau Parkison si principalele spitale. In mod similar, tele-dializa a fost un adevarat succes, oferind o mai buna calitate a monitorizarii starii pacientului si reducand durata de deplasare a medicilor nefrologi si bolnavilor.

Contributia UE: 933 011 euro

Contact :

Minna Mäkiniemi
Coordonator de proiect
Spitalul din Ostrobothnia
Spitalul Universitar Oulu
FIN-90029, Oys
Suomi - Finlanda
Tel.: +358 8 315 4268
E-Mail: Minna.Makiniemi@ppshp.fi
Web: http://www.ehealthservices.eu/


PARTENERI: