Laboratoarele viitorului

Italia

Regiunea Emilia Romagna din nord-estul Italiei este considerate ca fiind  unul dintre cele mai prospere areale din Europa. Venitul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare decat media pe tara si cu 36.4% mai mare decat media Uniunii Europene. Initiat in 2005, Programul Regional pentru Cercetare Industriala, Inovatia si Transfer de Tehnologie (PRRIITT) este o retea formata din 57 de organisme, dintre care 27 laboratoare de cercetare, 24 de centre de inovare si 6 parcuri de inovare, care au lansat 60 de proiete in 7 domenii: mecanica avansata, protectia mediului, dezvoltare sustenabila si energie, produse agricole, constructii si lucrari publice, medicina si stiinte ale vietii, inovare organizationala si tehnologia informatiei si comunicarii.

Principala provocare este promovarea sinergiilor dintre grupurile de cercetare care sa duca la stimularea taransferului de noi tehnologii catre mediul de afaceri. Reteaua este operata de ASTER, Agentia de Dezvoltare Tehnologica a regiunii Emilia Romagna. ASTER este responsabila pentru coordonarea retelei, dar si pentru lansarea si derularea unor proiecte strategice, impreuna cu parteneri europeni si non-europeni.

Fondul European pentru Dezvoltare Regionala finanteaza 9 structuri din reteaua PRRIITT: 3 laboratoare, 4 centre de inovare si 2 parcuri de inovare: Parcul de Arta si Stiinta Evangelista Torricelli (Faenza) si Arealul de Transfer Tehnologic din cadrul Universitatii din Ferrare. Costul total al acestor noua structure este de 13.3 milioane de euro, contributia FEDR fiind de 8.2 milioane.

In afara acestei contributii, s-au mai acordat inca 10.5 milioane euro din FEDR pentru crearea unui fond de capital de risc. Acesta a fost infiintat in 2005 si este in valoare de 13.9 milioane euro, la cei 10.5 milioane de euro adaugandu-se si investitii private. Totodata, FEDR a alocat 4.8 milioane euro pentru lansarea programului regional pentru inovare in domeniul stiintelor medicale si al sanatatii. Acest program finanteaza 35 de proiecte, cu o valoare totala de 11.6 milioane euro, cele mai importante fiind investitiile in laboratorul ASC-LAB pentru celule stem si Parcul de Tehnologie Virtuala pentru Genetica.

PRRIITT implica colaborarea a 1300 de companii si peste 1500 de cercetatori, pana in prezent fiind semnate mai mult de 800 de contracte de cooperare intre mediul de afaceri si centrele de cercetare care opereaza in cadrul proiectului. Prin urmare, PRRIITT este o dovada a faptului ca o strategie de cercetare si transfer al tehnologiei este posibila chiar si la nivel regional. Proximitatea partilor implicate si stabilitatea relatiilor dintre ele faciliteaza transmiterea si transferul cunostintelor. De aici rezulta efectul de multiplicator al retelei: in afara activitatilor finantate din FEDR, PRRIITT a promovat si alte proiecte majore de succes, cum este cazul proiectului Starter, care are ca si scop imbunatatirea vietii persoanelor cu handicap prin intermediul inovatiilor in tehnologie.

Experienta arealului Emilia Romagna a atras si interesul altor regiuni din Italia, cum este cazul Siciliei. Incepand cu 2006, cele doua regiuni colaboreaza in vederea dezvoltarii celor mai bune practici in cercetare si inovatie. Initiativa a beneficiat de sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare si Politici de Coeziune din cadrul Ministerului de Economie si Finante.

Cost total: 384 000 000 euro
Contributia UE: 23 500 000 euro

Contact :

Giorgio Moretti
Servizio Politiche di Sviluppo Economico
Direzione Generale Attività Produttive, Commercio, Turismo
44, Viale Aldo Moro
I-40127 , Bologna
Italia
Tel.: +39-051-6396341
E-Mail: gmoretti@regione.emiliaromagna.it


PARTENERI: