Un model scandinav pentru companiile conduse de femei

Danemarca

Femeile antreprenor din trei state nordice si-au unit fortele pentru a impulsiona dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii conduse de femei. Scopul este de a consolida conditiile competitive din regiunea Kattegat/Skagerrak prin inovare, dezvoltare si crestere viabila.

Un sondaj recent a aratat ca numai o treime dintre firme infiintate in Norvegia, Suedia si Danemarca sunt conduse de catre femei. Pentru a diminua acest decalaj, 10 parteneri din cele trei tari si-au unit fortele in 2007 si 2008 pentru a crea proiectul „Femei in afaceri”. Co-finantat din fonduri europene, proiectul se desfasoara pe parcursul a trei ani de zile.

Misiunea este de a dezvolta un model scandinav pentru antreprenoriatul feminin, dupa testarea celor mai bune practici care pot fi aplicate in toate cele trei tari. Activitatile trebuie sa conduca la noi cunostinte despre factorii care contribuie la expansiunea si dezvoltarea companiilor conduse de femei, printr-o abordare inovatoare si inedita a afacerilor.

Un obiectiv al proiectului este de a stimula mai multe femei pentru a-si deschide propriile companii in regiunea Kattegat/Skagerrak, printr-o colaborare transfrontaliera. Reteaua rezultata din aceasta colaborare include autoritati regionale, femei antreprenori si oameni de stiinta din Danemarca, Norvegia si Suedia. Proiectul este sustinut de mai multe femei de succes, care impartasesc din cunostintele si expertiza lor. O parte esentiala a activitatii retelei a constituit-o organizarea a sase seminarii cu privire la cresterea si dezvoltarea afacerilor.

Principalul partener este Föreningen Norden, o organizatie non-guvernamentala cu aproximativ 60 000 de membri din tarile nordice. Proiectul include mai multe grupuri cu membri din toate cele trei tari, care vor coopera cu diverse institutii academice pentru a evalua barierele in calea antreprenoriatului feminin din regiune.

Progresul este deja semnificativ, datorita implicarii mediului de afaceri si al mentorilor. Pana la finalul proiectului, mai multe dintre femeile antreprenor vor avea un plan concret de dezvoltare sau chiar un plan de afaceri.

Cost total: 724 990 euro
Contributia UE: 362 490 euro

Contact :

Hilde Lona
Föreningen Norden
NO-4801, Arendal
Norvegia
Tel: +47 370 259 33
E-mail: Hilde.lona@norden.no
Web: www.womeninbusiness.no


PARTENERI: