Proiect de antreprenoriat pentru studenti: transformarea ideilor in afaceri profitabile

Grecia

Heraklion este capitala insulei Creta si sediul Parcului de Stiinta si Tehnologie din Creta, cunoscut sub numele de “STEP-C”. Cu toate ca insula are o istorie indelungata si este cunoscuta mai ales ca o destinatie de vacanta, este o regiune dinamica, care s-a dezvoltat semnificativ din punct de vedere academic si tehnologic pe parcursul ultimilor douazeci de ani. Progresul sau se datoreaza in mare parte centrului STEP-C, care promoveaza dezvoltarea stiintei si tehnologiei prin diseminarea cunostintelor acumulate de catre departamentele academice si institutele de cercetare. Inainte de infiintarea STEP-C, in 1993, turismul si agricultura erau cei doi piloni ai economiei insulei, insa stiinta si tehnologia a devenit in prezent al treilea.

STEP-C este o initiativa a Fundatiei pentru Cercetare si Tehnologie, care este unul dintre cele mai mari centre de cercetare din tara. Parcul acopera o suprafata de 4000 de metri patrati si include 12 laboratoare si mai mult de 100 de birouri. Cu toate ca este un loc de munca pentru multi cercetatori, STEP-C a dezvoltat idea prototipului unui “resort de birouri”, proiectat pentru a crea o atmosfera de relaxare si a incuraja creativitatea.

STEP-C are rol de incubator pentru companiile mici, cu activitate in productia de echipament medical, biotehnologie, telecomunicatii, microelectronice, aplicatii laser, polimeri si matematici aplicate. De asemenea, participa la proiecte de cercetare si dezvoltare, in colaborare cu Ministerul de Dezvoltare si alte organisme nationale sau din alte state membre ale Uniunii Europene. Totodata, parcul ofera membrilor personalului acces la programe de instruire, companiile avand astfel un avantaj competitiv mai mare.

Un exemplu de sucess al cooperarii dintre centrul STEP-C si Universitatea Tehnica din Creta este Proiectul de Antreprenoriat pentru Studenti, co-finantat din fonduri structurale. Intr-o prima etapa, studentilor li s-a oferit instruire suplimentara pentru a le stimula imaginatia si a-i familiariza cu conceptul de inovare. Peste 50 de studenti din Heraklion si Chania au participat la Incubatorul de Idei. Ulterior, lucrand in echipe, au inventat produse noi sau au proiectat noi utilizari pentru produse existente. Aceste planuri au fost evaluate, iar o parte au fost selectate pentru a fi dezvoltate in prototipuri, de catre studenti, in Laboratorul de Sisteme Inteligente si Robotica al Universitatii Tehnice din Creta.

Unul dintre rezultatele fascinante al dezvoltarii ideilor inovatoare ale studentilor este ALE. ALE este un vehicul robotic autonom, modular, reprogramabil si expandabil, care poate servi atat necesitatilor educationale, cat si celor de cercetare. Un alt dispozitiv este un elicopter mic, controlat prin radio, numit “Thunder Tiger Raptor 60”, care face parte dintr-o categorie de vehicule utilizate in misiuni speciale. Thunder Tiger Raptor 60 este usor de manevrat si poate fi folosit pentru a survola o zona-tinta sau pentru a ateriza pe terenuri accidentate si izolate, oferind o solutie ideala aplicatiilor militare, de salvare sau identificare.

Scopul este ca ideile studentilor sa fie dezvoltate in produse competitive si care sa poata fi comercializate. In acest sens, a fost create o retea de 10 mentori, care sa ii ajute pe studenti sa elaboreze planuri de afaceri convingatoare si sa contacteze potentialii sponsori. Etapa finala, derulata prin intermediul centrului STEP-C, consta in dezvoltarea efectiva a afacerii. Doua noi companii de IT au fost deja infiintate. BlueBird (www.bluevibe.gr) ofera o platforma pentru furnizarea de servicii la costuri reduse pentru dispozitive mobile, cum sunt telefoanele sau dispozitivele PDA. TERN (www.tern.gr), a doua companie infiintata, ofera aplicatii pentru Internet.

Rezultatele intregului proiect au fost atat de incurajatoare incat acesta va fi continuat in cadrul Polului de Inovare din Creta. Aceasta este o initiativa pe termen lung, oferind insulei Creta posibilitatea de a privi cu admiratie nu numai catre trecutul sau tumultos, ci si catre un viitor dinamic si inovator.

Cost total: 400 000 euro
Contributia UE: 265 000 euro

Contact :

          Artemis Saitakis
          Director general
          Tel.: +30 2810391900 5
          Fax: +30 2810391906
          E-Mail: saitakis@stepc.gr
          Web: www.stepc.gr

 


PARTENERI: