“Toti pentru energie regenerabila, energie regenerabila pentru toti!”

Spania

“Toti pentru energie regenerabila, energie regenerabila pentru toti!” Aceasta este misiunea centrului pentru cercetare si dezvoltare CENER, construit in Parcul de Inovare Navarra si co-finantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. CENER a fost infiintat in 2002 de catre Fundatia CENER-CIEMAT, prin eforturile Ministerului pentru Educatie si Stiinta si Centrului pentru Cercetare Tehnologica si a Mediului (CIEMAT, un organism public national).

Avand o arhitectura proiectata pentru a minimiza consumul de energie (60% fiind deja furnizata din surse regenerabile), cladirea centrala CENER este una dintre constructiile de referinta internationala din acest domeniu. Dotat cu echipament ultra-modern, care include laboratoare pentru productia de panouri solare termale si fotovoltaice, analiza si testarea biomasei, certificarea generatoarelor eoliene si un laborator de acumulare a energiei, centrul are tot ce este necesar pentru a derula activitati de cercetare si dezvoltare cu privire la energia regenerabila in cinci domenii specifice: energie eoliana, energie solara (termala si fotovoltaica), energie rezultata din biomasa, arhitectura bioclimatica si utilizarea hidrogenului pentru stocarea de energie.

Activitatea CENER are ca si obiectiv stimularea competitivitatii afacerilor din punct de vedere al energiei regenerabile, prin cercetare aplicata, transfer de tehnologie si furnizarea de servicii (consultanta, studii etc.) si initierea unor proiecte specifice pentru clienti industriali. Pe de alta parte, centrul vizeaza promovarea dezvoltarii surselor de energie regenerabila prin diseminarea cunostintelor stiintifice si tehnice si sustinerea institutiilor publice in stabilirea unor norme tehnice si legale. Scopul final este ca cele mai eficiente tehnologii sa devina accesibile intregii societati, conform unui principiu enuntat de catre directorul CENER, Juan Ormazábal: “Cea mai buna energie este energia care nu este folosita”.

Cu toate ca Fundatia CENER-CIEMAT este o organizatie non-profit, centrul opereaza in conformitate cu cerintele unei companii private, incercand sa se auto-sustina (obiectiv atins in proportie de 50%) printr-un management eficace si venituri financiare obtinute din proiectele realizate pentru clienti externi.

In afara de impactul local asupra economiei comunitatii Navarra, in cei cinci ani de activitati intensive, care au mobilizat 120 de oameni incepand cu luna aprilie a anului 2006, CENER a dobandit deja o reputatie solida atat la nivel national, cat si international, avand contracte cu clienti de pe teritoriul a cinci continente.

Prin puterea exemplului, un acord semnat in anul 2006 intre autoritatile din Navarra si Ministerul pentru Educatie si Stiinta prevede realizarea unor investitii in valoare de 48.35 milioane de euro in proiectele majore ale CENER, precum crearea unei unitati de dezvoltare a tehnologiilor eoliene la Sangüesa (inclusiv o statie de testare pentru pale cu lungimea de 70 m), studiul materialelor cristaline, care ar putea deveni o alternativa mai putin costisitoare la siliconul din echipamentele fotovoltaice si dezvoltarea de panouri solare termice pentru refrigerare solara.

Cost total: 15 600 000 euro
Contributia UE: 2 800 000 euro

Contact :

Director General
Juan, Ormazábal
Tel.: +34 948 25 28 00
Fax: +34 948 27 07 74
E-Mail: direccion@cener.com
Web: http://www.cener.com/en/index.asp


PARTENERI: