ECOMARK – transformarea provocarilor de mediu in oportunitati

Franta

Proiectul ECOMARK a fost initiat pentru a creste gradul de constientizare al provocarilor de mediu de catre intreprinderile mici si mijlocii din zonele industriale, fara a avea un impact negativ asupra obiectivelor lor de afaceri.

Intreprinderile mici si mijlocii SMEs au un rol esential in structura economica a multor tari si constituie chiar fundamentul economiei unora dintre ele. ECOMARK incurajeaza intreprinderile mici si mijlocii sa aplice principiul marketingului verde si sa ia masuri care sa tina cont atat de provocarile de mediu, cat si de cresterea profitului.

ECOMARK acorda prioritate egala stimularii cresterii intreprinderilor mici si mijlocii si protejarii mediului. Scopul principal al proiectului, care este implementat in regiuni din Italia, Grecia, Franta, Slovenia si Spania, il constituie planificarea unor servicii inovatoare pentru IMM-uri, cum ar fi analiza mediului si analiza energetica; dezvoltarea de planuri strategice de marketing pentru zonele industriale si testarea si monitorizarea acestor servicii in toate statele partenere.

La un nivel concret, IMM-urile vor fi incurajate sa se stabileasca fie in parcuri eco-industriale, fie sa stimuleze tranzitia spre sustenabilitate a arealelor industriale existente. ECOMARK va sustine intreprinderile prin furnizarea unor servicii de logistica, eficienta energetica si co-finantare.

ECOMARK va dezvolta un plan de marketing “verde” si o strategie de diseminare pentru arealele industriale, utilizand marca ECOMARK. Cu toate ca proiectul este derulat in sase regiuni din cinci state, nu se va rezuma la oferirea unei solutii universal valabile. In schimb, echipa de proiect va monitoriza progresul in fiecare dintre arealele industriale vizate, pentru a gasi cea mai buna solutie pentru fiecare din cele sase regiuni.

De asemenea, proiectul va asigura utilizarea eficienta a resurselor, astfel incat produsele finite sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului. Prin utilizarea unor tehnologii prietenoase cu mediul, a unei logistici durabile si imbunatatirea proceselor eficiente de produtie, emisiile de dioxid de carbon ale IMM-urilor din arealele industriale vor fi reduse.

Aceste rezultate vor avea nu numai un impact pozitiv asupra mediului si eficientei intreprinderilor mici si mijlocii, ci vor contribui si la reducerea perceptiei negative a publicului asupra stabilimentelor industriale.

Cost total: 1 600 000 euro
Contributia UE: 1 200 000 euro

Contact :

Autoritatea de Management Provence-Alpes-Côte d'Azur
Hôtel de Région
27, place Jules Guesde
F-13481, Marseille Cedex 20
Web: http://www.ecomarkproject.eu/en


PARTENERI: