Materia Nova – un pol de excelenta pentru materiale

Belgia

Infiintat in 1995 de catre Facultatea Politehnica din Mons si Universitatea din Mons-Hainaut, Materia Nova este un centru de cercetare unde lucreaza 50 de cercetatori si tehnicieni inalt calificati. Principalele activitati ale centrului sunt studiul polimerilor si al suprafetelor si interfetelor.

Divizia de polimeri cuprinde trei unitati isi propune sa modeleze comportamentul materialelor pentru a intelege sau previziona proprietatile lor electronice. Alte cercetari vizeaza polimerii biodegradabili obtinuti pe baza acidului lactic si aplicarea lor in doua domenii: ambalajele rigide de unica folosinta si fibrele textile sintetice.

Divizia pentru suprafete si interfete deruleaza programe de cercetare deosebit de sofisticate, insa cu aplicabilitate practica in diverse domenii: diluanti, vopsele, uleiuri de motor, imbunatatire eficacitatii sapunului etc. O alta activitate este studiul materialelor noi, realizate din pelicule subtiri, aplicabile pe scara larga, de la productia de electronice la dezvoltarea barierelor chimice (pelicule anticorozive cu un impact minim asupra mediului) si panourilor solare.

In afara activitatilor de baza, Materia Nova ofera o gama larga de servicii operatorilor economici: cercetare aplicata, cercetare si dezvoltare pentru aplicatii industriale, studii privind noi utilizari ale materilelor, validarea si transferul procedurilor, consultanta tehnica. De asemenea, organizatia urmareste evolutia tehnologiei stiintifice si realizeaza o evidenta a patentelor.

Materia Nova dispune de echipamente cu inalta eficienta, de ultima generatie, care sunt reinnoite si imbunatatite continuu, fiind utilizate in studiul aplicatiilor industriale. Centrul beneficiaza si de rezultatele cercetarii desfasurate la Universitatea si Facultatea Politehnica din Mons.

Inca de la infiintare, Materia Nova si-a extins relatiile cu mediul de afaceri, universitati si centre de cercetare. In 2005, de exemplu, a realizat cercetari pentru aproximativ saizeci de clienti. In acest mod, producatorul de cabluri Nexans Benelux SA a fost capabil sa isi mentina si dezvolte fabrica din Dour prin productia cablurilor de mare voltaj, in urma cercetarilor realizate in parteneriat cu Materia Nova. Pe termen lung, compania isi propune sa creeze 50 de noi locuri de munca. Centrele de cercetare din companiile mari, cum sunt Glaverbel si Dow Corning, au declarat ca sunt dispuse sa isi reloce activitatea in apropiere de Materia Nova.

Proiectul pentru afisaje flexibile bazate pe materiale polimerice, in care Materia Nova a colaborat cu centrul de cercetare Philips (Olanda), Universitatea din Linköping (Suedia), Universitatea din Cambridge, Centrul de Cercetare din Covion si Centrul pentru tehnologii de afisare din Cambridge (Marea Britanie) a primit in anul 2003 premiul Descartes pentru cercetare internationala din partea Comisiei Europene.

De remarcat este si MABIOLAC (MAteriale compozite BIOdegradabile obtinute pe baza acidului LACtic), un proiet realizat in cadrul programului INTERREG si care este in perfecta conformitate cu politica de dezvoltare durabila promovata de UE. Este derulat de Materia Nova in parteneriat cu compania GALACTIC (singurul producator belgian de acid lactic), Scoala Superioara de Chimie din Lille si Scoala Nationala pentru arte textile si industrii din Roubaix.

Cost total: 15 120 000 euro
Contributia UE: 7 560 000 euro


Contact :

Parc Initialis Avenue Nicolas Copernic, 1
B-7000, Mons
Belgique - België
Directeur Général
Joseph, Lemineur
Tel.: +32 (0)65 37 38 02
Fax: +32 (0)65 37 38 03
E-Mail: materia-nova@umh.ac.be
Web: http://www.materianova.be/


PARTENERI: