Eco-turismul inunda bazinul raului Drava

Ungaria


Sectiunea ungara a raului Drava curge pe o distanta de 357 km, prin regiuni naturale impunatoare si nealterate. In cadrul proiectului au colaborat 5 regiuni si 20 de localitati pentru dezvoltarea eco-turismului pe malurile raului. Succesul eforturilor poate fi observat intr-o gama larga de activitati oferite, precum poteci amenajate, trasee pentru canoe, turnuri de observare si parcuri pentru studierea pasarilor.

Adevaratele beneficiare ale proiectului au fost satele mici, de vreme ce acest proiect a fost implementat intr-una dintre cele mai slab dezvoltate zone rurale din Ungaria. Proiectul este exemplul perfect de cooperare, ce trebuie dezvoltat si pe viitor, impreuna cu partenerii croati de cealalta parte a raului Drava”, a mentionat Arpad Sardi, Presedintele Comitetului de Turism Regional Transdanubian de Sud.

Obiectivul fundamental al proiectului a fost dezvoltarea unui produs integrat si accesibil de eco-turism, conservand, in acelasi timp, mediul si asigurand premisele durabilitatii acestuia. Proiectul a adus regiunea in lumina reflectoarelor, deschizand-o catre vizitatori si localnici. Centrele pentru vizitatori, diversele activitati, cladirile renovate si podurile noi au creat combinatia perfecta pentru a aduce oamenii si natura mai aproape.

Utilizarea valorilor naturale

Raul Drava este cel mai nealterat din Ungaria, cu un potential enorm pentru viitoare retele de turism care sa protejeze, in acelasi timp, valorile existente. Unele investitii ale proiectului au vizat habitatele unice din zona, flora si fauna regiunii, in timp ce altele au avut in vedere asezarile istorice, traditiile populare, cultura si arta, precum si activitati ca ciclismul si calaria.

Proiectul a pus bazele unei noi regiuni integrate si functionale care, desi doreste atragerea atentiei turistilor, este, de asemenea, constienta de beneficiile reciproce ale colaborarii cu alte regiuni. Aproximativ 29 de asezari din regiunile Baranya si Somogy se bucura de fructele acestor eforturi.

Activitati eco pentru toate gusturile

Noul pod Rinya din Barcs, regiunea Somogy, leaga cheiul raului de zona de inot si recreere, unde sunt asigurate dusuri, toalete si facilitati de schimbare pentru canoisti si pentru alti vizitatori. Noul centru de expozitii creat langa cel de scuba diving in Gyekenyes educa si informeaza oamenii in legatura cu ofertele locale, precum pescuitul si parcul national.

In districtul Teregy, Harkany din regiunea Baranya, o veche cladire gazduieste acum un centru turistic, in timp ce casele traditionale din centrul orasului ilustreaza arhitectura rustica ce caracterizeaza regiunea cunoscuta sub numele de Ormansag. Cei care doresc o perspectiva diferita asupra zonei se pot bucura de privelisti impresionante din observatorul de pe muntele Kopasz.

Planurile viitoare includ o retea de 655 km de poteci amenajate care sa asigure accesul continuu la toate cele 5 micro-regiuni implicate in proiect.

Informatii tehnice

Program: FEDR in perioada martie 2006 – martie 2008
Contributia UE: 3,300,000 euro

Contact:
South Transdanubian Regional Developmnent Agency
Maria u. 3.
HU-7621, Pecs
Magyarorszag
Managing director
Gyorgy, Marton
Tel.: +36 72 513765
Fax: +36 72 513768
E-Mail: marton.gyorgy@deldunantul.eu
Web: www.dravamedence.hu

(Sursa poze: www.dravamedence.hu)

 


PARTENERI: