Tarile vazute de pe bicicleta - Olanda

Olanda


Ciclismul este o modalitate ieftina de calatorie si necesita infrastructura necostisitoare, iar impactul negativ asupra mediului este foarte mic. In plus, popularitatea acestui tip de petrecere a timpului liber a crescut in ultimii ani. Bazandu-se pe aceste informatii, sase tari care au iesire la Marea Nordului si-au unit fortele si au infiintat o ruta asfaltata continua, destinata exclusiv biciclistilor, situata de-a lungul coastei Marii Nordului, cu legaturi prin intermediul ferryboat-ului, lucru care a dus la incurajarea vacantelor cu bicicleta.

La realizarea proiectului au colaborat autoritatile locale si regionale din Olanda, Germania, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie si Suedia, operatori in turism, firme de transport si numeroase organizatii neguvernamentale. Un studiu realizat in sectorul turistic a aratat ca numarul celor care doresc sa-si petreaca vacanta realizand un tur pe bicicleta creste de la an la an, consecintele economice fiind evidente. Lansata in 1998, Traseul International de Ciclism este de fapt un traseu continuu in jurul Marii Nordului, transbordarile fiind facute cu ajutorul ferryboat-urilor in scopul asigurarii continuitatii. Au fost create sute de locuri de munca, nu doar in sectorul de intretinere a traseului (asfaltat in intregime), ci si in turism, fiind simulate intreprinderile care asigura cazarea si masa turistilor, promovarea traseului si alte activitati legate de turismul cultural si de mediu.

De asemenea, s-a ales o strategie de promovare a traseului, pentru ca impactul asupra pietei-tinta sa fie cat mai mare. Lucrarile au pornit de la o ruta preexistenta, dar fragmentata si care a fost modernizata prin asfaltare integrala, construirea unor facilitati pentru turisti (campinguri, restaurante, grupuri sanitare, mici centre de asistenta tehnica, telefoane, etc). Ruta de la marea Nordului a fost inagurata in vara anului 2001 printr-o cursa care a pornit din Hamburg, Germania si s-a incheiat in Aberdeeen, in Scotia.

A fost lansat un site web, dar si o brosura, publicata in 6 limbi (daneza, olandeza, engleza, germana, norvegiana si suedeza), care include harti pentru planificarea unei vacante si stabilirea itinerariului si un ghid cu informatii utile despre principalele destinatii aflate de-a  lungul aceastei rute.

Costuri totale: 770.960 de euro
Contributie UE: 385.480 de euro


Contact:
         North Sea Cycle Route
         Web: http://www.northsea-cycle.com/


PARTENERI: