Operatiunea H2O - Sistem de distributie si epurare a apei

Portugalia


Combaterea poluarii si a secetei in acelasi timp - acesta este obiectivul noului sistem intercomunal de distributie si epurare al apei creat in Alto Zêzere e Côa (Portugalia) din Fondul de Coeziune.


Context

Situata in partea de nord-est a regiunii Centro din apropierea granitei spaniole, regiunea Alto Zêzere e Côa se confrunta cu aceleasi dificultati ca si restul regiunilor din interiorul Portugaliei: densitate mica a populatiei, medie de varsta crescuta si lipsa calificarilor.

Pana de curand a existat un sistem inadecvat de management al apei, caracterizat de fragmentarea retelelor de distributie si lipsa infrastructurii. Acesta a condus atat la un deficit sever de apa (cantitativ si calitativ) in regiunile afectate de seceta, cat si la o poluare in aval.

Multe bazine hidrografice isi au izvoarele in aceasta regiune dominata de lantul muntos Serra da Estrela. Dintre acestea, notabil este cursul superior al raului Zêzere, care inainte de a se uni cu Tage, patrunde in lacul de acumulare Castelo de Bode - furnizorul de apa pentru o treime din populatia portugheza, situat in sudul regiunii Centro. Pentru combaterea poluarii in Alto Zêzere e Côa si Mondego si pentru satisfacerea nevoilor populatiei locale a fost conceput un sistem intercomunal. Acesta are trei obiective: inalta calitate si mentenanta sustenabila la un tarif acceptabil social.

Doi poli ai sistemului de procesare al apei


“Sistemul intercomunal pentru distributia si epurarea apelor din Alto Zêzere e Côa” a fost infiintat legal in data de 4 iulie 2000. In acelasi timp, a fost fondata o companie finantata din fonduri publice si administrata privat - Águas de Zêzere e Côa S.A. (AdZC), avand misiunea de a construi si utiliza pentru o perioada de concesiune de 30 ani sistemul de apa, cu o investitie totala de 260 milioane euro. Printre beneficiarii AdZC se numara 16 municipalitati si compania publica de apa. Noua retea este prima din tara care administreaza ambii poli ai procesarii apei: distributia si epurarea.

Se previzioneaza ca in 2008 AdZC va administra 95% din alimentarea cu apa a unei populatii de aproximativ 200.000 de locuitori si va trata 90% din apa sa reziduala. Capacitatea sistemului este de pana la 107.200 m³ pe zi pentru aprovizionarea a 290.000 de locuitori si 54.000 m³ pentru tratarea apei uzate (corespunzatoare unui numar de 307.000 locuitori).

Rezultate

Majoritatea rezervei de apa este data de apa de suprafata iar reducerea numarului de conducte permite un mai bun control asupra calitatii apei. In acest caz, tratamentul inaintea distributiei este mai putin necesar si se pierde mai putina apa; astfel, acesti doi factori contribuie la reducerea costurilor. Datorita unui management al apei bine gandit, cele mai multe dintre regiuni au putut evita dificultatile, in ciuda unor conditii de seceta extrema in vara anului 2005.

Cat despre tratamentul apei reziduale, sistemul acopera acum o proportie semnificativa a populatiei, cu solutii tehnice adaptate conditiilor locale si aproape fara mariri ale costurilor de utilizare. Acesta permite o imbunatatire substantiala in calitatea resurselor hidrologice si conduce la conformarea oraselor preocupate cu directiva europeana privind apa reziduala urbana.

Impactul rapid al proiectului asupra calitatii vietii a avut un efect structural real asupra dezvoltarii socio-economica a regiunii. Compania AdZC are in prezent 100 de angajati si se previzioneaza marirea numarului la 130. Efectele asupra pietei muncii pot fi masurate si in relatie cu externalizarea anumitor sarcini: analize de laborator, administrarea infrastructurii, dragaj, etc. Pe durata fazei initiale, activitatile asociate cu studiul, constructia, controlul, administrarea teritoriala si arheologia au oferit aproximativ 2500 de locuri de munca.

Informatii tehnice
Finantare din: Fondul de Coeziune
Cost total: 154,853,000 euro
Contributia UE: 98,831,000

Contact:

Conselho de Administração das Águas do Zêzere e Côa S.A.
Rua Soeiro Viegas, 21 – 2° Esq° - A
P-6300-758, Guarda
Portugal
ingénieur, Président
Arménio, de Figueiredo
Tel.: +351 271 225 317
Fax: +351 271 221 955
E-Mail: geral@adzc.adp.pt; malcada@adzc.adp.pt


PARTENERI: