O experienta cu adevarat cosmica

Lituania


Moletai, Lituania


Singurul muzeu din lume dedicat etno-cosmologiei ofera numeroase facilitati vizitatorilor, inclusiv un observator de ultima generatie. Doua dintre cele trei noi constructii iau forma unor farfurii zburatoare, creand astfel o arhitectura noua si unica.

“Muzeul lituanian de etno-cosmologie, esenta fiintei umane si a relatiilor oamenilor cu cosmosul, este singurul muzeu de acest gen din lume. Cu siguranta aceasta initiativa va incuraja alte tari sa construiasca muzee cu aceeasi tema”, declara Gunaras Kararas, directorul muzeului.

Inainte de a se bucura de privelistea oferita de al 12-lea etaj al muzeului, publicul poate vizita o expozitie moderna de astronomie, exponatele vizand originile si aspectele culturale ale acesteia. Deschis 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, muzeul este situat la 70 de km de capitala tarii, Vilnius, si a atras 25 000 de vizitatori inca din primul an de functionare.

Arhitectura sofisticata


La sfarsitul anilor 1960, conditiile pentru observarea cerului din zona Vilnius pe timpul noptii nu erau favorabile. Prin urmare, astronomii din oras s-au mutat in Moletai, un district rural situat in nordul Lituaniei, care era mai putin afectat de poluare si praf. Observatorului astronomic construit acolo i s-a adaugat muzeul de etno-cosmologie – o disciplina relativ noua, care analizeaza legatura dintre umanitate, planeta noastra si univers.

Cand Lituania a aderat la UE in 2004, managerii muzeului au venit cu o propunere de modernizare a facilitatilor pentru turisti. Proiectul a fost aprobat, contributia UE fiind de 4,3 milioane de euro, costul total atingand 6,4 milioane de euro.

Arhitectii locali au conceput schitele in 2006 si lucrarile de reconstructie au inceput in luna august a anului urmator. Structura originala, formata din cladirile pentru expozitii si doua turnuri inalte de otel, legate prin galerii subterane, a fost lasata neschimbata.

Turnurile au fost intarite pentru a rezista noii platforme in forma de elipsa, construita din sticla si otel. La baza turnurilor a fost construit un con de trei etaje, care gazduieste acum birourile administrative. Alta cladire in forma de farfurie zburatoare, cu un turn ce le oglindeste pe celelalte doua, a fost construita mai jos, pe dealul muzeului.

Observand spatiul si peisajul rural


Constructia muzeului a fost definitivata in 2008. Pe langa noua platforma care ofera o panorama superba asupra lacurilor din apropiere, muzeul este o adevarata atractie si deoarece gazduieste artifacte atat din sfera astronomiei, cat si a artei populare.

De asemenea, vizitatorii au la dispozitie si un telescop, printre cele mai mari destinate publicului larg, din Europa. Se asteapta ca muzeul proaspat renovat sa atraga 80 000 de turisti pe an.

Informatii tehnice
Contributie UE: 4 270 000 euro

Contact
The Ministry of Finance
Gynėjų str. 16
LT-01109, Vilnius
Lietuva
Gabrielė, Šilinskaitė
Tel.: + 370 8 5 2194 494
E-Mail: g.silinskaite@finmin.lt
Web: www.cosmos.lt

(Sursa poze: www.cosmos.lt)


PARTENERI: