Piramida si balonul de sapun - Muzeul Mathematikum

Germania


Intrebare: Ce au in comun o piramida si un balon de sapun?
Raspuns: Matematica!


Orasul Giessen din Germania a tras lozul castigator cu proiectul Mathematikum - atragerea turistilor printr-o abordare inedita a matematicii. Acest proiect si-a propus sa ofere jocuri interactive pentru toate varstele si sa atraga turistii din zonele din jur.

Muzeul Mathematikum din Giessen a devenit o atractie turistica majora in orasul universitar cu 73 000 de locuitori si a reprezentat un factor dinamic de dezvoltare a unei regiuni care se confrunta cu probleme structurale si o rata ridicata a somajului (8, 5% in Land si 13% la nivelul populatiei tinere, in 2005).

In general, matematica este o disciplina putin agreata. Nivelul general de cunostinte al adultilor si atitudinea generala fata de aceasta materie demonstreaza clar faptul ca scoala a esuat in a-si atinge scopul in acest domeniu. De altfel, in Germania nu s-au depus eforturi de constituire a unor centre stiintifice, astfel de centre devenind importante in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii inca din anii 1960.

La mijlocul anilor 1990, profesorul Beutelspacher – un om pasionat de matematica si pedagogie, a inceput sa predea in autobuz sau piete, utiliznd jocuri experimentale interactive pentru a-i face pe elevi sa inteleaga mai bine. Scopul era de a face matematica sa fie pe intelesul tuturor, acoperind atat partea practica, cat si partea teoretica.

Ceea ce in 1994 era doar o expozitie locala a devenit in scurt timp o expozitie internationala, cu un centru permanent si un muzeu al matematicii care avea trei obiective majore:

  • sa le arate elevilor o perspectiva pozitiva si motivanta asupra matematicii,
  • sa-i determine pe adulti sa redescopere lumea cifrelor
  • sa ofere un produs turistic inovator celor care viziteaza orasul Giessen sau regiunea din care acesta face parte.

In 2000 – 2001 a fost luata decizia! Suportul financiar a fost asigurat de catre Landul Hessia si de FEDR, dar si de donatori si sponsori regionali. Orasul Giessen a oferit terenul si un grup de cladiri renovate, situate in apropierea garii. Incepand din februarie 2002, lucrarile de constructie au progresat rapid, prima sectie fiind deja deschisa pana la sfarsitul anului. Cladirile au fost echipate cu echipamente de ultima ora, inaugurarea avand loc in noiembrie 2003.

Mathematikum a avut succes inca de la inceput si a continuat sa se dezvolte, atingand un nivel neanticipat. Cei 1200 de m² ai expozitiei gazduiesc 120 de jocuri interactive, auditoriumul si magazinul de stiinta si intampina peste 150 000 de vizitatori anual. Vizitatorii din timpul saptamanii sunt in general elevi. Vizitatorii din weekenduri sau din timpul sarbatorilor reprezinta peste 50% din total.

Proiectul a avut un impact economic pozitiv: pentru majoritatea turistilor, Mathematikum este principala atractie turistica din Giessen si punctul de plecare pentru descoperirea orasului si a imprejurimilor sale.

Mathematikum are in prezent 80 de angajati - multi dintre acestia inca studenti - si se numara printre putinele institutii culturale cu o baza financiara solida. In termeni de imagine, joaca un rol cheie in procesul care acum pare ireversibil: dezvoltarea orasului Giessen ca Oras al Stiintelor(Wissenschaftsstadt).

Informatii tehnice

Proiect: "Piramida si balonul de sapun"
Program: Obiectivul 2 (2000-2006) Hessia
Sursa: REGIO, programul ARTE
Cost total: 3 582 600 Euro
Contributia UE: 1 433 040 Euro

Contact:

Albrecht Beutelspacher
Mathematikum Giessen e.V.
D35390, Gießen
Germania
Tel.: +49 641 969797 0
Fax.: +49 641 972694 20
E-Mail: albrecht.beutelspacher@mathematikum.de


PARTENERI: